Miniatuur
Stoppen met roken is niet eenvoudig. Voor heel wat mensen is één stoppoging niet voldoende voor een definitieve rookstop. Een begeleiding door een tabakoloog kan je helpen om succesvol te stoppen met roken en dit ook vol te houden. Het is dan ook belangrijk dat rokers hun weg vinden naar deze gezondheidswerker. Tijdens de Week zonder Tabak – van 17 tot en met 21 mei - zet de VRGT daarom de tabakoloog  en de verschillende vormen van rookstopbegeleiding in de kijker met de campagne ‘Tabakowat?’. Aan de hand van een ludieke quiz en 5 filmpjes op sociale media kom je er alles over te weten.

Een tabakowat?

66% van de rokers wil stoppen met roken en daar kan een tabakoloog bij helpen. Rookstopbegeleiding kan een rookstopkans aanzienlijk verhogen, omdat bij een tabaksverslaving ook psychologische factoren een belangrijke rol spelen. Maar heel wat mensen weten nog niet wat een tabakoloog is en hoe ze bij deze rookstopexpert terechtkunnen. Voorafgaand aan de Week zonder Tabak lanceerde de VRGT daarom een eenvoudige quiz om deze gezondheidswerker te leren kennen. Wat doet een tabakoloog en waar vind je deze expert? Op deze en andere vragen krijg je een antwoord tijdens deze quiz. 

Rookstopbegeleiding op maat

Met de campagne ‘Tabakowat?’ kiest de VRGT voor een laagdrempelige kennismaking met een tabakoloog door video’s te posten op haar Facebook- en Twitter-pagina. Elke dag vertelt een tabakoloog hoe je rookstopbegeleiding kan volgen. Elke vorm wordt toegelicht, waaronder begeleiding in groep en individuele rookstopbegeleiding.

Het nieuwe normaal: rookstopbegeleiding op afstand

Sinds de coronacrisis hebben heel wat tabakologen hun aanbod uitgebreid met online en telefonische begeleiding. Deze begeleiding op afstand, samen met het reeds bestaande telefonische aanbod van Tabakstop, maakt rookstopbegeleiding voor veel rokers een stuk toegankelijker, omdat ze van thuis uit gecoacht kunnen worden door een tabakoloog.

Met de ‘Tabakowat?’-video’s komen rokers alles te weten over de verschillende vormen van rookstopbegeleiding: individueel, in groep, via beeldbellen en telefonisch. Tijdens de Week zonder Tabak post de VRGT elke dag een ‘Tabakowat?’-video op haar Facebook- en Twitter-pagina.

Je kan de campagne ‘Tabakowat?’ steunen door de quiz en video’s te delen via je sociale media met de hashtag #weekzondertabak.

www.weekzondertabak.be